THE STARFIGHTERS (Rijswijk-Den-Haag)

The Starfighters
 

The Starfighters (eerste bezetting)

Slaggitaar: Wil Mullens

Basgitaar: Dick Schulz

Drums: Boy Brostowski

Sologitaar: Hans van den Berg

Zang: Jos van Vliet

The Starfighers (2e bezetting - foto boven)

Slaggitaar:  Wil Mullens

Basgitaar:  Dick Schulz

 

Drums:  Boy Brostowski

 

Sologitaar: John Jordaan
 

Zang:  Jos van Vliet.

 

THE STARFIGHTERS (overzicht)
In het begin (1962) werd er door The Starfighters in diverse clubhuizen in Rijswijk en Den Haag opgetreden, bij de militairen op luchtmachtbasis Ypenburg, in club De Nieuwe Doelen op het Haagse Het Plein en in de Monro Bar op het Huygenspark. Bekender werd de band door als eerste popgroep op te treden in het circus van Tony Boltini op het Malieveld en door het eens in de twee weken op te treden in het Rijswijkse patronaatsgebouw Pax Intrantibus, dat voor die gelegenheid werd omgedoopt tot The Starfighters Teenager Club. Oprichter en sologitarist Hans van den Berg verliet The Starfighters in 1963, toen hij met zijn ouders naar AustraliŽ emigreerde. Zijn opvolger werd de uit Java afkomstige John Jordaan. Een jaar later hield de groep op te bestaan.

CV bandleden van de Starfighters

Hans van den Berg (sologitaar)

De carriŤre van Hans van den Berg is begonnen in het Zuid-Hollandse Rijswijk, waar hij in 1962 met vier jongens uit de buurt de groep The Starfighters oprichtte, die voornamelijk covers speelde van onder andere The Shadows, Buddy Holly, Elvis Presley en Cliff Richard. Een jaar later kregen de bandleden in de oefenruimte in de Klipperstraat het droevige nieuws te horen, dat Hans met zijn ouders naar AustraliŽ zou emigreren en de band moest verlaten. Zijn ontmoeting in 1964 met George Young in het Villawood Migrant Hostel in Sydney is door The Australian Musician Magazine uitgeroepen tot de meest gedenkwaardige gebeurtenis in de Australische pop en rock muziekgeschiedenis. Samen met George als rhythm gitarist begint Hans (die inmiddels Harry Vanda heet) als sologitarist de groep The Easybeats. Samen schrijven zij ook de meeste nummers voor The Easybeats, waarvan Friday on my Mind tot een wereldklassieker zou gaan behoren. Vanda & Young kregen ook wereldwijd succes met hun studio-only project Flash and the Pan en als schrijvers van een aantal internationale hits als Walking in the Rain en Love is in the Air.


Jos Van Vliet (zang)

Jos van Vliet (66) groeide op in het Haagse Laakkwartier en ging in Rijswijk naar de MULO. Hier trad hij als zanger op in een schoolbandje en deed later (1962) voor het eggie mee bij The Starfighters. Jos werd na school publiciteitsmanager/producer van The Tielman Brothers, dj bij Radio Dolfijn, nieuwslezer aan boord van het Veronica-schip, om vervolgens de artiestenpromotie bij CNR Records voor zijn rekening te nemen.

Dick Schulz (basgitaar)

Dick verhuisde op zijn twaalfde van Zeist naar Rijswijk en groeide op in de Klipperstraat, waar ook Harry woonde. Hij kreeg van oma een gitaartje en zo begon het. Gitaarles nemen op de Haagweg en daar kwam ook Wil Mullens. Samen zijn leuker en na enige tijd kwam ook Hans in beeld. Toen bleek dat hij gitaar speelde, was het al snel geregeld l kort daarna was er behoefte aan een drummer en daar kwam Boy. Ziedaar de Starfighters. Inmiddels voegde ook Jos zich bij de groep en kon er worden gewerkt aan een stevig repertoire.


Boy Brostowski (drums)

Speelde na de Starfighters in Danny and his Favourites en stond aan de wieg van de Golden Earring. Kwam in 1965 bij de Crazy Rockers en toerde door Duitsland om daarna in 1970 bij de Buffoons de stokken te hanteren. Na de Buffoons speelde hij in verschillende bands en kreeg hij zijn eigen soul en funk band Dr.Boy. Deed vele sessies met o.a. Jan Akkerman, Hans Dulfer, Kaz Lux en Bertus Borgers.Speelt nu in meerdere bands, waaronder weer de Crazy Rockers, de bekende Utrechtse Jets, de Blue Tape band en de Rat Band en is momenteel bezig met een CD over zijn leven.Op deze CD zullen o.a. oude opnames met Jan Akkerman, Herman Brood, Harry Muskee, Alvin Lee en vele anderen te horen zijn.

Willy Mullens (slaggitaar)

Willy Mullens (66), begon in Rijswijk in 1958 met gitaarspelen met Huib Verstraaten van de bekende ijssalon Merano, om door te gaan met het bandje LES DJINNS (de spoken). Ontmoete Dick Schulz in 1960 en begon met hem, Hans, Boy en Jos The Starfighters. In 1973 pakte Willy de gitaar weer op, om samen met John Jordaan (de opvolger van Hans van den Berg in The Starfighters) vijftien jaar lekker muziek te maken o.a. met de band "Choice". In 1990 kwam hij in de band Restyle (het latere Dif-friends) waar hij sindsdien nog steeds deel van uit maakt. Acht jaar later sloot Mullens zich ook aan bij de T.C.Band, waarin hij ook nog nu met veel plezier zingt en speelt.

 

Met dank aan Dick Schulz voor de verstrekte info.Naschrift

In 1961 speelde ik o.a. in "The Shakers". Hierin speelde ook John Jordaan.
Wij repeteerden altijd in de kelder van zijn ouderlijk huis in Den Haag.
Vanaf 1962 was ik hem uit het oog verloren maar inmiddels (1999) is het contact hersteld. (zie foto hieronder)
Johnny heeft in 1962 ook nog in "The Starfighters" gespeeld.
Hij staat op de foto hierboven in het midden.

De zanger op de foto, Jos van Vliet, was nog enige jaren manager van "The Crazy Rockers" en is momenteel in Frankrijk woonachtig.
En ..........John Jordaan, hij woont momenteel in Brabant.
Na 38 jaar mocht ik hem ontmoeten in Den Haag waar hij repeteerde met
zijn laatste groep "Choice" voor een eenmalige familie optreden.
Veel verhalen uit het verleden werden opgehaald.
Iedereen bedankt voor de geboden hulp !John Jordaan en Henk Looijestijn
De hernieuwde vriendschap met
John Jordaan na 38 jaar !

              Henk en John in 1961 in

             John's ouderlijk huis !GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®

TERUG NAAR INDEX


Uw reactie of aanvullende informatie
op deze Indorock site zie ik graag
tegemoet via mijn e-mail.

Henk Looijestijn Henk Looijestijn