THE RHYTHM STARS

v.l.n.r.: Eggy Elstak-slaggitaar, Ed van Nelfen-sologitaar,Paul van Melzen-basgitaar en Walter Ruis-drums.

De Haagse groep "The Rhythm Stars" speelde grotendeels in Duitsland. De groep speelde van 1963 t/m 1965 onder deze naam en had veel succes. De groep ontstond in 1962 onder de naam "The Thunder Guitars".  In de loop van 1963 veranderde de groep oorspronkelijke groep "The Thunder Guitars" van naam en van samenstelling. De groep ging toen verder als "The Rhythm Stars". Deze groep nam de naam over toen de 1e "Rhythm Stars", met o.a. Harry Bredow en Loeky Burgemeester, ophield te bestaan. Ook onder deze naam speelde de groep het meest in Duitsland.

The Rhythm Stars (Den Haag)1963 - 1965 : 

Ed van Nelfen: sologitaar
Eggy Elstak: slaggitaar
Paul van Melzen: basgitaar
Walter Ruis: drums

Om de sfeer en historische waarde geen geweld aan te doen volsta ik met de publicatie van het stuk wat Paul van Melzen mij stuurde.

De vuurdoop (De eerste dag in Duitsland)


Voor ons eerste maandcontract kwamen we na een lange rit doodmoe aan in Neurenberg. We waren eigenlijk te vroeg, want de voorgaande band moest die avond nog optreden en de voor ons gereserveerde slaapkamers waren pas de volgende ochtend beschikbaar. Omdat we erg moe waren, probeerden we wat te relaxen in de hal en het  trappenhuis boven de dancing, waarbij Eggy op de trap in slaap viel en naar beneden rolde. Kort daarop ontstond er in en buiten de dancing een enorme knokpartij en het ging er stevig aan toe. Na sluiting van de dancing konden we eindelijk gaan slapen op de daar aanwezige banken en zithoekjes.
De volgende ochtend werd ik wakker tussen de glassplinters van de vorige avond rond gesmeten bierglazen. Die avond betraden we voor een passief en afstandelijk publiek, redelijk nerveus het podium. Maar na het eerste nummer was het ijs gebroken en sloeg de stemming om in feest. We haalden opgelucht adem en werkten naar tevredenheid ons programma af.

 

 

Het “huishouden” van een rock ’n roll band

Ja en daar zit je dan met 5 man op 1 kamer, afgelopen met de lekkere hapjes van moeder en je opgemaakte bedje waar je 's avonds zo in kon duiken ! Rudy kon redelijk een Indische hap maken maar de de rest van ons moest zich redden met brood en beleg en het opwarmen van blikjes ravioli of soep op een elektrisch kookplaatje. In de waan dat zo’n ding uitstond leunde ik er 'n keer op. Dat leverde me een flinke verbranding aan de muis van m’n hand op en minder swingende baspartijen de dagen erna. Van opruimen en schoonmaken kwam ook niets terecht, het was de eerste maand dan ook een puinhoop. Ach ja, alle begin is moeilijk, maar daarna ging het allemaal prima en waren we gewaardeerde restaurant bezoekers.

 

De gang van zaken en condities


Als rockband had je destijds in Duitsland meestal maandcontracten. In het begin speel je dan iedere maand in een nieuwe omgeving, andere dancing, andere stad. Maar na verloop van tijd keer je vaak weer terug in dezelfde clubs. Het was dan ook een kick om af en toe een weekeind in bijvoorbeeld Sheherezade in Scheveningen of De Fles in Den Haag te spelen. Het werken in de betere Duitse clubs was grandioos, de beste gages, de mooiste locaties, uitstekende logies en je werd behandeld als een vorst. In de clubs in kleinere plaatsen of waar overwegend veel militairen op stap gingen, was dat wel eens wat minder. De Duitse fans waren altijd tof, vooral de dames droegen de rockers op handen.

 

Het eind van een avontuur
Nadat Ruud eind 1963 de band verliet en we met z'n vieren als "The Rhythm Stars" verder gingen, zijn we tot aan de opheffing van de groep in onveranderde bezetting verder gegaan. Op 'n gegeven moment ben je dan 'n soepel draaiende machine. We speelden zowel oudere als recente hits in de originele versie en waren 'n soort levende jukebox. In de laatste maanden van 1964 won de Engelse Beatrage steeds meer terrein. De witte en zwarte smokings en vijftiger jaren rock was verleden tijd. Het optreden in dansgelegenheden met overwegend twintigers als publiek, verplaatste zich naar grotere zalen gevuld met tieners. De toon was gezet, een nieuwe periode in de geschiedenis van de muziek was aangebroken. Onze meningen over hoe het nu verder moest, liepen nogal uiteen en in april 1965 besloten wij er een punt achter te zetten en gingen we, met uitzondering van Ed die met een Frans/Duitse band naar Luxemburg vertrok, terug naar Nederland.

Paul van Melzen

Bezoek de pagina van de groep "The Thunder Guitars" - (Den Haag 1962-1963) voor de bezetting van deze groep in de periode 1962-1963. Natuurlijk met unieke foto's !

Zie voor verdere info over "The Thunder Guitars" : The Thunder Guitars 

 

Met dank aan Paul van Melzen voor zijn bijdrage in de vorm van foto's en tekst.

 


emailadres: indorock@xs4all.nl

GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®


TERUG NAAR INDEX 

indorock@xs4all.nl