HOVINGA BROTHERS


Hovinga Brothers Hovinga Brothers Single Hovinga Brothers

In augustus 1952 bracht het schip de "Johan van Oldenbarneveldt" de broertjes Roel en Boy Hovinga met hun ouders en andere broers in Nederland. Niemand kon toen nog vermoeden dat de broers 8 jaar later in het middelpunt van de belangstelling zouden staan.
Het gezin Hovinga vestigde zich bij aankomst in Zeeland. Hier verbleef het gezin maar kort, de watersnood van 1953 maakte het noodzakelijk om weer te verkassen. Het gezin Hovinga vestigde zich hierna in Schiebroek waar de boys Hovinga zich al snel een bijnaam verwierven “De boefjes van de Bremstraat”. Buiten het plegen van kattekwaad had Roy ook een levendige belangstelling voor muziek.
Toen de broertjes na enkele maanden een ukelele en een gitaar kregen gaf Roel zich ook over aan de passie voor de muziek. Al snel lagen ze al ‘s morgens vroeg om 6 uur in bed te zingen en te spelen, dit tot groot vermaak van de andere Hovinga’ tjes. Al spoedig raakten zij bekend in de buurt en werd er een beroep gedaan om eens op te treden ter gelegenheid van een winkelweek.
Moeder Hovinga maakte keurige kostuums voor het duo en op een goede dag betraden ze met knikkende knieŽn het podium. Stomverbaasd namen ze de hulde in ontvangst, die hen na het optreden ten deel viel. Ze hadden immers maar gewoon een paar liedjes gezongen, zoals ze thuis ook zo vaak deden. Het publiek was echter verrukt over de virtuoze wijze waarop ze zichzelf begeleidden, de ongekunsteldheid van hun optreden en de frisse jongensstemmen.
Steeds weer werd er een beroep op de Hovinga Brothers gedaan en hun repertoire breidde zich wekelijks uit, ook met Amerikaanse tophits. Al gauw kwam er een voorstel van platenmaatschappij CNR om een plaatje te maken. Vader en moeder Hovinga keken wat bedenkelijk want de jongens waren nog maar 13 en 11 jaar en ze waren bang dat de jongens er teveel door in beslag zouden worden genomen. De platenmaatschappij stelde hun gerust en verzekerde de ouders dat de zangertjes rustig door konden gaan met hun studie en dat het niet in de bedoeling lag om vaak beslag te leggen op de vrije tijd van Roel en Boy.
Zo gebeurde het dan ook, de plaat "Wij houden veel van rock’n roll" werd gemaakt met begeleiding van de enorm populaire band Electric Johnny & his Skyrockets uit Rotterdam. Van tijd tot tijd werden ze ook uitgenodigd voor een persoonlijk optreden. De plaat werd ondertussen een groot succes en al snel stond het duo voor de tweede keer in de opname-studio van de platenmaatschappij CNR. Inmiddels was hun garderobe uitgebreid met keurige witte smokingjasjes en zwarte broeken.
Nadat de tweede plaat "Wij zijn twee gezellige cowboys", bewerkt door niemand anders dan Johnny Hoes en met begeleiding van the "Teenager Melodians", flopte kwam er ook een eind aan het CNR-platenkontrakt.
De "Hovinga Brothers" traden hierna nog enige tijd op en werd vervolgens ontbonden.

Het gehele gezin Hovinga is in 1969 verkast naar Canada.

DISCOGRAFIE


1960 Wij houden veel van rock'n roll / 'n Uke en 'n gitaar (CNR UH 9385) (met Electric Johnny & The Skyrockets)

1960 Twee gezellige cowboys / Wij zingen mee (CNR UH 9390) (met de Teenage Melodians)

1960 Wij houden veel van rock'n roll (verzamel LP "Teenager Party (CNR TA 10) - 1 nummer)


Muziek: Hovinga Brothers met de Skyrockets - Wij houden veel van Rock & Roll (1960)

indorock@xs4all.nl
 

GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®

TERUG NAAR INDEX
Uw reactie of aanvullende informatie
op deze Indorock site zie ik graag
tegemoet via mijn e-mail.

Henk Looijestijn - 2001 Henk Looijestijn