THE BLACK MAGIC


"The Black Magic" uit Nijmegen werd opgericht door twee Molukse jongens, Boy Tahalele en Paul Tureay en speelden van 1961 t/m 1964.
Het was nog het prille begin van de band. Paul speelde sologitaar en verzorgde de zang en Boy speelde slaggitaar. Meestal speelde in deze beginperode een bassist mee vanuit het kamp. Al snel hierna ging ook de broer van Boy, Max Tahalele meespelen. Tijdens een van hun optredens ontmoeten zij de gebroeders Michel en Dolf Riupassa. Michel Riupassa speelde oorspronkelijk trompet maar werd uiteindelijk de drummer van de band. Dolf Riupassa, meestal noemde hij zich Jimmy, werd de zanger van de groep vanwege zijn uitstekende rock & roll vertolkingen. Op dat moment bestond de band uit vijf leden, de broers Tahalele, de broers Riupassa en Paul Tureay. Er werd echter ook regelmatig gespeeld op Molukse bruiloften en ontkwam de band er niet aan om ook Hawaiian in hun repertoire op te nemen. Hiervoor kwam Matthijs Papilaya als zanger de groep versterken.
Er werd in die tijd regelmatig door "The Black Magic" deelgenomen aan talentenjachten en de groep viel al snel in de prijzen. Het vervelende was echter dat deze talentenjachten meestal op zondag werden georganiseerd. Dit gaf echter regelmatig problemen omdat de ouders 'kerks' waren en dat betekende weer dat Matthijs en Paul op een gegeven moment niet meer meespeelden op zondag.
Vanwege het succes werd "The Black Magic" al snel gevraagd om in Duitsland te spelen.
In de volgende bezetting werd in 1961 vervolgens naar Duitsland afgereisd om te gaan spelen in Duisburg.
 Max Tahalele, Boy Tahalele, Michel Riupassa, Jimmy (Dolf) Riupassa en met als nieuw bandlid Maurrits Harding uit Arnhem.
Nadat de groep drie maanden had gespeeld in Duisburg vertrok de groep naar München om in de Havana Bar te gaan spelen. In deze stad speelden toen ook in dezelfde periode de "Black Dynamites" en de "Eastern Aces". In deze periode verliet Maurits Harding de band en kwam Fred Christoffel uit Den Haag en tot dat moment spelend bij de "Black Dynamites" bij "Black Magic" spelen. Max Tahalele verruilde op dat moment de gitaar in voor de piano. Na o.a. nog gespeeld te hebben in Hanau, Heidelberg, Trier, Krefeld en Keulen vertekt de groep vanuit Duitsland naar Spanje met als zanger Nico Fioole (ex-"Black Dynamites").
 

In 1962 speelde de groep in Madrid in nachtclub "High Society". Hierna verliet Fred Christoffel de band en ging Max Tahalele lekker gewoon weer gitaar spelen.
In Spanje zijn toen enkele plaatopnamen gemaakt, zie hiervoor de discografie.
In 1964 ging het uiteindelijk niet meer zo goed met de groep. Jimmy (Dolf) Riupassa vertrok naar een Duitse band en werd vervangen door een student. Kort hierna werd Michel Riupassa ook enige weken ziek en hij werd tijdelijk vervangen door George de Fretes. Vervolgens ging Max Tahalele bij Ponthon Tielman, deze was inmiddels een eigen groep begonnen, spelen. Vervolgens heeft Max nog bij de "Crazy Rockers" gespeeld. Toen Max de groep had verlaten was de band al snel aan het eind van zijn bestaan beland en werd de groep in 1964 ontbonden.
Boy Tahalele speelde hierna nog in Nederland bij de "Hondo Rockers".
Wally Swärz speelde slechts enige maanden mee met "Black Magic".
De meest succesvolle formatie van de "Black Magic" was:
Max Tahalele: sologitaar
Nico Fioole: zang
Michel Riupassa: drums
Jimmy (Dolf) Riupassa: slaggitaar en 2e sologitaar
en
Boy Tahalele: basgitaar.


 Discografie:

1963 EP "The Black Magic" (Spain - RCA 3.20705)

La Hora
La Rosita
Surfin' Gipsy
Vaya Con Dios


1963 EP "The Black Magic" (Spain - RCA 3.20731)
Labios Affortunados (Lucky Lips)

Por Ese Amor (Sweet For My Sweet)
Aquella Rosa (Spanish Harlem)
Twist Amor (Twist And Shout)

emailadres: indorock@xs4all.nl

Muziek: Vaya Con Dios - Max Tahalele

TERUG NAAR INDEX
Uw reactie of aanvullende informatie
op deze Indorock site zie ik graag
tegemoet via mijn e-mail.


GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®

Henk Looijestijn - 2001

Uw reactie is van harte welkom.
indorock@xs4all.nl