THE BLACK ARROWS

Amsterdamse band die in 1960 werd geformeerd door de gebroeders Johnny, Casper en Rinaldo Anthonio en Laurens Müller. Naast hun instrumentale singles deden zij ook de begeleiding van Eddy Denver, Nynke Hartstra en Frits Darlang.
De drie broers Anthonio waren in Indonesië geboren en kwamen in 1949 met hun ouders naar Nederland. De broers groeiden op in een zeer muzikaal gezin, zowel vader als moeder Anthonio speelden verschillende instrumenten.
Voordat de broers Anthonio de Black Arrows begonnen deden zij al ruime ervaring op in diverse bands, o.a. in de The Shakin' Hearts. In de weekends werd er veel opgetreden en eind 1961 wonnen "Eddie Denver & The Black Arrows" een Cliff Richard imitatiewedstrijd in Zwolle. Casper Koelman bood hun vervolgens namens  platenmaatschappij Dureco een platencontract aan. Ze namen in deze formatie  2 nummers op, "Forty Days" en "Tough Enough". De single werd in januari 1962 uitgebracht op Omega 35.336.
In 1962 kreeg Casper Koelman de opdracht om de filmmuziek voor een geplande Nederlandse speelfilm onder de titel "Het Grote Avontuur" te produceren. The Black Arrows namen hiervoor in de studio te Heemstede op "The Big Adventure" en "Ballad Of A Soldier". Karel Wouters speelde in de studio mee op blokfluit. De film werd nooit opgenomen maar gelukkig werd de instrumentale single wel uitgebracht (Delta DS 1028). Vooral het nummer "The Big Adventure" was begin 1962 een prima instrumentaal debuut. De Black Arrows kregen in de loop van 1962 versterking van gitarist  Humphrey Engers.
Casper Koelman was ook initiatiefnemer en verantwoordelijk voor de LP "Solid Sound In Guitars". Deze LP werd in 1963 uitgebracht bij CNR.  De LP werd met zeer beperkte middelen opgenomen en geeft juist hierdoor een goede weergave van de sound uit deze periode. Inmiddels is deze LP en waar collectors item. De Black Arrows hadden een groot aantal fans en traden veelvuldig op in Nederland, België en Duitsland.
In 1963 werd de laatste instrumentale single van de Black Arrows opgenomen. Op deze single stonden de nummers "Gandy Dancer" en "Mr.Moto". Deze nummers waren eerder uitgebracht door de Amerikaanse groep "The Ventures".
Omdat de uitgebrachte single's en LP bijna niet meer te verkrijgen zijn is het des temeer prettig dat al deze nummers in 1992 zijn uitgebracht door Rarity Records op CD (Rarity Records - C192456).


BLACK ARROWS 1960-1961
Johnny Anthonio (sologitaar)
Casper Anthonio (slaggitaar)
Rinaldo Anthonio (basgitaar)
Laurens Müller (drums)

BLACK ARROWS 1961-1963
Johnny Anthonio (sologitaar)
Casper Anthonio (slaggitaar)
Humprey Engels (slaggitaar)
Rinaldo Anthonio (basgitaar)
Laurens Müller (drums)
- Eddy Denver (zang)
- Ilse Stevenson (zang)

BLACK ARROWS 1963-1970
Johnny Anthonio (sologitaar)
Casper Anthonio (slaggitaar)
Chris Wannee (slaggitaar)
Rinaldo Anthonio (basgitaar)
Raoul de Groen (drums)
- Ilse Stevenson (zang)

                              BLACK ARROWS WILLEN GEEN BEROEPS ZIJN

Een merkwaardig verschijnsel in de Nederlandse wereld van lichte muziek is de opkomst van zangeressen en zangers van Indische Nederlanders. Om maar enkele te noemen: Anneke Grönloh, Sandra, The Blue Diamonds, The Sky-Rockets, The Black Arrows en de momenteel in Duitsland nogal vermaarde Tielman Brothers. Bij die bandjes bestaat de bezetting vooral uit gitaren.
Een van die orkestjes, ik heb hem al genoemd, is The Black Arrows
, waarin niet minder dan drie leden van de familie Anthonio zitten: de drie broers Johnny, Casper en Rinaldo. Drummer is Raoul de Groen en zangeres Ilse Stevenson.

Bron:  Krant of weekblad uit Amsterdam. ( verslag Jozef H. Slagveer ) 1963

 

 

v.l.n.r.: Casper Anthonio (slaggitaar),  Chris Wannee (slaggitaar), Johnny Anthonio (sologitaar), Raoul de Groen (drums), Rinaldo Anthonio (basgitaar).


De formatie op de foto hierboven is de formatie die in 1963 de single met de nummers “Gandy Dancer” en “Mr.Moto” hebben uitgebracht.

Discografie

Eddy Denver and The Black Arrows
1962 Forty Days / Tough Enough  (Omega 35336) (single)

The Black Arrows
1962 The Big Adventure / Ballad of A Soldier (Delta DS 1028) (single)
1962 Solid Sound In Guitars (CNR 35.011) (LP)  
1963 Mr. Moto / Gandy Dancer (RCA 47-9487) (single)
1992 The Story Of The Black Arrows (Rarity Records - C192456) (CD)Emailadres: indorock@xs4all.nl
 

TERUG NAAR INDEX

GEHEEL OF GEDEELTELIJKE OVERNAME VAN ARTIKELEN OF FOTO'S IS
UITSLUITEND TOEGESTAAN MET TOESTEMMING EN BRONVERMELDING.©®

Muziek: Gandy Dancer van "The Black Arrows"

Uw reactie of aanvullende informatie
op deze Indorock site zie ik graag
tegemoet via mijn e-mail.